Råd och tips

  

App om trädgård
Satt och slötittade i Dagens Industri och hittade då tips på app om trädgård med många smarta funktioner för den trädgårdsintresserade att ladda ner!!!  Samla bilder och texter om din trädgård. Läs mer på Gardenize.se 
Mona

odla.nu
Hos odla.nu kan man hitta mycket till trädgården. I dag, 2/1 2019, har de minst 20 procent rabatt och fri frakt: https://www.odla.nu/shop/froer.html?dir=asc&order=price&c_rid=63zk0002019Bqa0saDg743953868%7C71778622&utm_
source=carma&utm_medium=email&utm_campaign=Fr%C3%B6premi%C3%A4r!+Minst+20%25+i+premi%C3%A4rrabatt+p%C3%A5+%C3%B6ver+1000+fr%C3%B6er

Januari

Dags att börja så

chili-jamaican-bell.jpgChilifrön (och paprikafrön) ska sås redan i januari för att hinna mogna. En favorit är Jamaican Bell (se bild). Lagom stark och framför allt så vacker. Klockformade frukter med"volang" nertill.
Bilden är "stulen" från www.froer.nu
Om Jamaican Bell skriver de: "Välsmakande och mild. Klarröda, mycket vackra frukter, vars klockform givit växten dess namn. Doftar friskt och syrligt, påminner om rabarberdoft. Kanske inte rätt val när man vill ha den riktigt heta grytan, men en kulinarisk upplevelse serverad ostfylld och ugnsgratinerad. Växer kraftigt och kan bilda en hög buske."

tornrosas-kjortel.jpg
Törnrosas kjortel är en underbar klätterväxt som också ska sås nu. Den är extremt långsam i starten - ge inte upp om den knappt visar sig på 6-8 veckor. Det lönar sig att vänta, för den blommar hela sommaren, hängande eller klättrande. Är snabbväxande och börjar blomma i juni och fortsätter tills frosten tar den. Utsökt parasollformade foderblad omfamnar djupröda till purpurröda/svarta, 5 cm stora blommor. Penséer är också lämpligt att så nu, om ni inte gjorde det redan under sensommaren.
Något som är viktigt att tänka på när man förodlar så här tidigt är EXTRA-BELYSNING! Ca 14 timmar/dygn, gärna en vikbar skrivbordslampa med lysrör i, så att man kan höja allteftersom sådden kommer upp.

 

April

rodlok.jpgDags att köpa sättlök. Sättlöken har börjat komma ut i affärerna nu. Passa på och köp så snart som möjligt och
förvara dem själv - mörkt och svalt.  Sättlök som legat i ljus och värme i en butikshylla en månad har förlorat mycket kraft.

Bild: Fotoakuten

 

 

 


Augusti/september

jordgubbsland-fotoakuten.jpg

Jordgubbslandet. När man gör i ordning jordgubbslandet efter skörden ska man titta noga efter "ögonfläcksjuka". Det är en svampsjukdom som angriper bladen, där det bildas tydliga "ögon", 3-6 mm stora violetta fläckar med ljus mitt. Svampen övervintrar på angripna blad, så det är viktigt att klippa bort och bränna dem.

 

 

Bild: http://www.fotoakuten.se

pasklilja-fotoakuten.jpg
Vårlökar.
Det är dags att sätta lökar för vårblomningen. Så tidigt som möjligt ska man sätta de små lökarna som krokus, vårstjärna, pärlhyacint m fl, som förlorar snabbt i grobarhet när de ligger på affärshyllorna. Även narcisser planteras tidigt, medan tulpanlökarna kan vänta ända tills marken börjar frysa (de brukar säljas på rea kring alla helgonahelgen)

Bild: http://www.fotoakuten.se

 

November/december

korsbar-fotoakuten.jpg

Beskärning. Nu är det tid att beskära stenfrukter (plommon, körsbär) och VINDRUVOR - senast till jul!
Om du är osäker på hur vinrankan ska klippas så tänk på att det är bättre att klippa "fel"  än att inte klippa alls!

 

 

Bild: http://www.fotoakuten.se

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)